0
0.00
Mini Cart
  • Izprazni košarico

    V košarici ni izdelkov.

Vodnik – zamašeni noski

Vodnik – zamašeni noski

Zamašen nos pri otrocih

Če je nosna sluznica slabše prekrvavljena in lokalni imunski sistem oslabljen, imajo virusi prehlada, imenovani tudi rinovirusi, idealno okolje za svoje delo. Vdrejo v nosno sluznico in hitro povzročijo vnetje zgornjih dihalnih poti. Simptome, poznamo vsi: izcedek iz nosu ter boleča in pordela notranjost nosu. Nosna sluznica oteče in nosne votline se zožijo, s čimer je dihanje skozi nos močno oteženo.

Otroški noski

Otroški noski so manjši, dihalne poti so krajše, zato potrebujejo prilagojeno nego. Otroci za prehladom zbolijo kar do 3-krat pogosteje kot odrasli. Drugačna je tudi njihova anatomija. Evstahijeva cev (prehod, ki povezuje nos in žrelo s srednjim ušesom) je pri dojenčkih in majhnih otrocih krajša in bolj vodoravna, zato se lahko hitreje zamaši, kar pripelje do okužbe srednjega ušesa.

Kako si lahko pomagamo sami?

1

Nazalni dekongestivi povzročijo skrčenje žilic, s čimer zmanjšajo oteklino in tako olajšajo dihanje. V lekarni je na voljo precej zdravil v obliki kapljic ali pršil, ki se dobijo brez recepta. Vendar moramo biti pri uporabi previdni, saj se lahko uporabljajo le 5 do 7 dni, ker lahko pride do nepovratnega skrčenja žilic v nosu, kar vodi v občutek stalno zamašenega nosu.

2

Uživamo več tekočine, da bo sluznica vlažna, saj se le tako lahko zoperstavi virusom. Za vlaženje nosne sluznice uporabljamo fiziološko raztopino, ki je primerna za vsakodnevno uporabo. Hipertonične raztopine pa uporabimo, kadar želimo nosne poti odmašiti.

3

Inhalacije dodatno navlažijo dihalne poti in vlažijo prostor, v katerem se otrok nahaja.

4

Na voljo so tudi aspiratorji za čiščenje nosu, ki so priporočljivi pri otrocih, ki si še ne znajo sami izpihati nosu.

5

Uporabimo lahko tudi pripravke z eteričnimi olji in mazili za otroke, ki olajšajo dihanje. Vendar pozor, vsa eterična olja niso priporočljiva za otroke. Zato bodite previdni in uporabljajte le pripravke, ki so namenjeni otrokom. Novost na trgu so tudi dekongestivni obliži z olji, ki so primerni za otroke od 2.5 let naprej.