Njihova poglavitna naloga je, da ščitijo uporabnika pred vdihovanjem aerosola (prašni delci, plini, mikroorganizmi, itd.) iz okolice in obratno, da ščitijo okolico pred mikroorganizmi prisotnimi v izdihanemu zraku uporabnika zaščitne maske.

Mehanizem filtracije aerosola skozi zaščitno masko je kompleksen proces. Z namenom, da dosežemo najvišjo stopnjo filtracije, morajo biti pore dovolj majhne in hkrati ovite kot kanal, ki pri pretoku zraka skozi masko spreminjajo smer. Glede na stopnjo filtracije in s tem učinkovitost zaščite, delimo obrazne maske na t.i. kirurške maske in respiratorje. Medtem, ko se kirurške maske le ohlapno prilegajo obrazu in kot take ne nudijo popolne zaščite pred aerosolom, je za respiratorje značilno, da se popolnoma prilagajo obrazu in tako zagotavljajo dobro zaščito uporabnika. Za kirurške maske tudi velja, da se hitro navlažijo zaradi vlage izdihanega zraka in jih je tako potrebno menjati na 2 do 4 ure, medtem ko je menjava respiratorjev zaradi učinkovitejšega filtrnega sloja priporočljiva na 8 ur.

 

Kirurške maske so primerne za splošno uporabo, zato bomo v nadaljevanju govorili o njih.

V skladu s standardom SIST EN 14683 Medicinske maske za obraz – Zahteve in preskusne metode, razvrščamo kirurške maske v naslednje kategorije: tip 1, tip 2 in tip 2R. 

Kirurške maske tipa 1 nudijo najnižjo stopnjo zaščite, saj zaustavijo več kot 95 % mikroorganizmov in ne ščitijo uporabnika pred vdorom tekočin iz okolice (kapljice pri kašlju, kihanju). Njihovo uporabo se priporoča zgolj za paciente in drugo osebje, z namenom da se zmanjša tveganje prenosa okužb v primeru epidemije ali pandemije in niso namenjene uporabi zdravstvenega osebja. 

Kirurške maske tipa 2 in 2R zagotavljajo več kot 98 % učinkovitost filtracije bakterij, kirurške maske tipa 2R pa so tudi vodo odbojne in zagotavljajo zaščito tudi pred vdorom tekočin. Te so namenjene uporabi zdravstvenega osebja v ambulantah, operacijskih sobah, itd. 

 

V današnjih časih je pomembno, da uporabljamo maske, ki nas bodo res maksimalno zaščitile, zato svetujemo uporabo mask tipa 2R.

https://astra-vita.eu/izdelek/zascitna-troslojna-medicinska-maska-z-elastiko-tip-iir/