Doma, v službi, šoli in na avtobusu lahko ugotovimo, da je sezona prehladov že v polnem razmahu. Vneto grlo, siljenje h kašlju, hripavost, utrujenost in izčrpanost so nadloge, ki načenjajo dobro počutje in nas ovirajo pri vsakdanjih opravilih. Za blažitev aktualnih prehladnih obolenj in vnetega grla se navadno najprej zatečemo k domačim pripravkom. Da lahko zdravje učinkovito podpremo s pomočjo zdravilnih rastlin, ki skrivajo pravo zakladnico blagodejnih učinkovin, so vedele že naše babice. Med najbolj razširjene domače ukrepe tako že od nekdaj sodi grgranje žajbljevega čaja.

 

Žajbelj proti vnetju
Žajbelj ali latinsko Salvia offcinalis je dokazano zelo učinkovito naravno protimikrobno sredstvo in je zato nesporen zmagovalec v boju z vnetjem ustne votline in grla. Čeprav ima še številne druge zdravilne učinke, ga najpogosteje uporabljamo prav za lajšanje težav z vnetim grlom, saj si z grgranjem mlačnega žajbljevega čaja kaj hitro olajšamo nadležen občutek pekočega in prasketajočega grla. Seveda pa čaj ni edini način za uživanje te blagodejne rastline.

Vitamin C za zdravje
V knjigi Zdravilne rastline; 60 receptur prof. dr. Boruta Štruklja lahko najdete inovativne, preverjene in varne recepture, s pomočjo katerih si lahko naravne zdravilne pripravke z nekaj truda pripravite tudi sami. Tako boste v knjigi priznanega strokovnjaka med drugim našli tudi recepturo za pripravo medenih lizik z ingverjem in žajbljem, s katerimi si lahko pomagate pri suhem in dražečem kašlju. Zdravilne lizike pa bodo zanimive tudi vašim malčkom. Če skupaj z žajbljem uživamo še vitamin C, bomo podprli tudi imunski sitem in lažje obvladovali občutek izčrpanosti in utrujenosti, ki navadno spremljata prehladno obolenje.

Revija za moje zdravje, oktober 2018