Žajbelj blaži vneto ustno sluznico
Cvetovi so vijolične barve, celotna rastlina pa zelo aromatična. Listi se uporabljajo v zdravilne namene pri vnetem grlu, kot tinktura je uporaben pri vneti ustni sluznici ali ob ekstrakciji zob, zmanjša krvavenja in hitreje celi rane. Ker vsebuje protivnetne učinkovine, ga lahko uporabimo za pripravo ustne vodice in grgranje.

Previdnost pri notranji uporabi
Pri notranji uporabi, predvsem kot sredstvo za povečevanje izločanje kisline, za zmanjševanje izločanja mleka (kot odvajanje od dojenja), za boljšo prebavo, proti glavobolu, za pospešitev delovanja srca pa moramo biti nekoliko previdni. Žajbljevi listi namreč vsebujejo tujon, ki je topen v alkoholu. Tujon je rahlo strupen, če bi ga zaužili večje količine in dolgoročno, zato ne svetujemo namakanja žajbljevih listov v etanolu ali domačem žganju za notranjo uporabo. Če pa že, moramo jemanje žajbljevih pripravkov za notranjo uporabo prenehati po štirinajstih dneh ali pa uporabiti take pripravke, ki vsebujejo vse učinkovine žajbljevih listov, razen tujona.

» Tujon je rahlo strupen, če bi ga zaužili večje količine in dolgoročno.«
Za pripravo tinkture lahko uporabimo sveže liste, še bolje pa je, če žajbljeve liste v senci posušimo in jih suhe ter nezdrobljene damo v vino ali razredčeno žganje. S tem se iz listov izloči manj tujona. Bistveno varneje je pitje žajbljevega čaja, pri čemer naj listi ne bodo v vreli vodi dlje od treh minut, sicer bo čaj močno grenkega okusa.

» Ne svetujemo namakanja žajbljevih listov v etanolu ali domačem žganju za notranjo uporabo.«
Za razkuževanje grla, pri vnetnih prehladnih obolenjih, gripi ali ob bakterijskih okužbah pa bo najvarnejše in najučinkovitejše, če si v lekarnah ali specializiranih trgovinah kupimo tablete ali pastile, ki vsebujejo izvleček žajblja. Tako bomo uživali varen, standardiziran izdelek, ki je primeren za odrasle in otroke.

Poleg zdravilne uporabe se žajbelj lahko uporablja tudi v kulinarične namene, predvsem za peko mesa.

 

Revija za moje zdravje, februar 2019